Transformeren loont echt!

Transformatie zorgvastgoed

Tien praktijkvoorbeelden

In opdracht van: Expertteam Transformatie, ministerie van BZKAls gevolg van het scheiden van wonen en zorg is voor de leegkomende verzorgingshuizen een nieuwe vastgoedstrategie nodig. In de studie Transformatie zorgvastgoed heeft Platform31 op verzoek van het Expertteam Transformatie van het ministerie van BZK een kwalitatieve verdieping gemaakt op tien praktijkvoorbeelden waar het voormalige zorgvastgoed getransformeerd is naar een woonfunctie. Aan de hand van interviews met de initiatiefnemers zijn de succes- en faalfactoren van de praktijkvoorbeelden – van All-inclusive tot woonzorgcoöperatie en van studenthotel tot koopappartement – op een rij gezet. De aanpak, de kansen en dilemma’s komen aan de orde. Aanvullend is geput uit de kennis van het experiment All-inclusive, waarbij een verdienmodel voor het oude verzorgingshuis door individuele verhuur aan lage inkomens is ontwikkeld. Tot slot heeft een expertgroep de uitkomsten van de studie aangescherpt.

Ondernemerschap loont

Ondernemerschap loont, luidt een van de conclusies. De ondernemerszin, creativiteit en het vinden van draagvlak onder de lokale gemeenschap is groot belang bij het herbestemmen naar wonen. De marktvraag heeft wel zo zijn beperkingen. De regelgeving blijft complex, maar veel van de initiatiefnemers hebben werkoplossingen gevonden in de omgang hiermee. Het naderhand regelen betekent helaas nog wel het nodige risico voor de maatschappelijk investeerder.

download link paper platform 31

Iedere plek kan een geschikte plek zijn

Mensen samen brengen is de sleutel tot succes voor een geslaagd gebouw of plek. Op veel plaatsen zie je dat de grenzen van functies worden opgezocht, waarbij looppad, tuin en publiek terrein in elkaar tracht over te laten gaan….om op deze wijze mensen meer te betrekken en uiteindelijk gewoonweg te laten ontmoeten. Groen maakt mensen blij maar kan ook verleiden om ergens langer te blijven of naar toe te gaan. Pas daar een mix van wonen, werken en buurtwinkels toe met een gezondee verhouding tussen de mix van jong met oud en er zal een levendige wijk groeien(amsterdam noord). Dit soort wetmatigheden kan over ieder gebied uitgerold worden. En een bestaand kantoren omgeving leent zich bij uitstek voor dit soort opener manieren van leven, zelfs beter dan een vinexwijk!

20141024_144308

Plannen maken…?!

Ben jij geïnteresseerd om eens buiten de gebaande paden naar je plannen te kijken? Kijk op of neem contact op, we helpen je graag verder. Met  plannen waarbij we je als meerwaarde laten zien hoe jij je steentje kan bijdragen door je duurzame huisvesting als bedrijfsmiddel in te zetten of beter; je huisvesting inzetten om je optimaal te voelen….. en het levert nog geld op ook!

Denk je dat dit bericht voor iemand anders ook interessant is binnen jouw netwerk? Stuur het vooral door of geef het een like!
 Eerdere post die je misschien interessant vindt:

 

 

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: