Kasbouw als regenjas om een Ruïne en als indeling in een Ruïne

 

Sommige ideeen zijn zo simpel dat ze voor veel mensen toepasbaar zouden kunnen zijn. Kasbouw is daar één van en heeft mij altijd gefascineerd: droog + heel veel licht van binnen en bovendien goedkoop om te bouwen. Een kas is gemaakt om warmte vast te houden en daarmee ideaal voor de eerste voorjaarszon maar minder prettig in de zomer. Zonwering en heel goede ventilatie zijn dan ook essentieel. Maar ook de manier waarop de ruimte gebruikt kan worden biedt veel mogelijkheden. Denk bij een gebouw dat  in een kas staat aan een buitenruimte die multifunctioneel ingezet kan worden. Allerhande activiteiten die lekker zouden zijn om buiten te doen kunnen nu in een semi buiten ruimte plaatsvinden: een tuin, een klus/hobby plek, een veranda, verkeersruimten om te ontmoeten etc.

Als je goed oplet kom je dit principe in je directe omgeving met enige regelmaat tegen of in een omgekeerde variant om eenvoudig ruimtes in te delen. Maar er zou veel meer gebruik van dit principe gemaakt kunnen worden. En het principe is niet nieuw, zie onderstaand drie voorbeelden uit de praktijk: 

Energetische reden: recentelijk kwam ik in Kortrijk op zolder in een oud schoolgebouw deze glazen afscheidingwanden tegen. Het principe is hetzelde als een plaatsen van een kas: de zolder wordt er kleiner door en in de winterdag gemakkelijker warm te stoken. Dag licht komt er onverminder in overvloed naar binnen……de tussenruimte dient als iolatie en opslagruimte.

Kasbouw als regenjas: te Elst staat een bouwwerk in de Intra tuin dat ooit een Boerderij was ……..en nu omkleed met een kas waarin een restaurant gevestigd is. Leuk is om te zien dat veel mensen in zo’n semi-binnen-buiten ruimte de jas aanhouden. Mooi grote bomen die normaal te weinig licht en lucht zouden krijgen hebben nu een kans om tot volle bloei te komen…….

 

Kasbouw als indeling:Kas in een gebouw……: (bron Linkedin)

Soms is de oplossing heel eenvoudig. Bedrijventerrein C’mill in Heerlen koos voor een transparante oplossing om een fabriekshal geschikt te maken voor kantoorverhuur. In plaats van ‘een doos in een doos’ staat er nu een kas van ruim 500 m2 in de fabriek, waarin kantoorunits flexibel zijn in te delen. Voordelen: 1) even duur als doos in doos, maar energie- en dus geld besparend. 2) Makkelijk op te delen en dus goed te verhuren. 3) Daglicht zorgt voor betere prestaties bij de medewerkers. Gerealiseerd door Thermoflor uit Heerlen:

 

Er zijn door deze principes toe te passen twee probate middelen om in te zetten bij leegstand en herbestemming.  Als bestaande gebouwen gezien worden als de bouwkundige regenjas dan zouden de ruimten heel prettig ingevuld kunnen worden met tranparante dozen……..en omgekeerd hoeven panden niet helemaal waterdicht gemaakt te worden: plaats er een schil omheen! Dit vergt meer m²’s maar door alle leegstand is er juist behoefte aan ruimte verslinnende invullingen. 

Benieuwd wat we met een slim duurzaam plan voor jouw huisvesting kunnen betekenen? Kijk op of neem contact op, we helpen je graag verder met plannen waarbij we je als meerwaarde laten zien hoe jij je steentje kan bijdragen door je duurzame huisvesting als bedrijfsmiddel in te zetten of beter/ je huisvesting inzetten om je optimaal te voelen….. en het levert nog geld op ook! 

Eerdere posts die je misschien interessant vindt:

fraaie-transformatie-van-volksbuurt-naar-gemengde-studenten-enclave

 

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: