Eindeloos blijven hergebruiken

(op onze blog kun je ieder dag lezen over beleving waar je blij van wordt, thuis en op je werk & altijd duurzaam)

Het onderstaande bericht over houten lofts geeft te denken als je zelf drukdoende bent om houten modulaire woningen te ontwikkelen, maar het geeft nog meer aan dat het inderdaad de tijdsgeest van nu goed te pakken heeft. Er moet meer nagedacht worden hoe bouwen beter kan met minder faalkosten. Steeds meer geluiden wijzen er op dat er twee stromingen ontstaan; seriematig prefab bouwen en de diversiteit zoeken in de manier van stapelen, of inzetten op maatwerk van vormen op de bouw zelf zodat ieder gevelelement of bekistingsstuk op maat gemaakt en daarmee uniek wordt. 

Ook is het goed te merken dat er steeds meer over tijdelijke bewoning wordt nagedacht om een tweede hoos aan leegstand te voorkomen. Zeker met een gevoelig onderwerp als asielzoekers. Onderstand artikel geeft tevens aan dat er in dit ontwerp goed gekeken is naar de ruimten die binnen ontstaan en hoe daarin geleefd kan worden. Een mooi stukje werk, zie onderstaand..

Plannen maken…?!

scene 2.1

Ben jij geïnteresseerd naar de mogelijkheden wat we voor jou huisvesting kunnen betekenen? Kijk op of neem contact op, we helpen je graag verder met het maken van plannen waarbij we je als meerwaarde laten zien hoe jij je steentje kan bijdragen door in te zetten op duurzame huisvesting om je optimaal te voelen….. en het levert nog geld op ook! 

jouw Share of like voor deze post is van harte welkom!

Houten kubuswoningen Onix voor asielzoekers in Groningen

bron dearchitect.nl

  1architectimage-largethumbnail

Voor 600 asielzoekers heeft Onix het Cubestee concept doorontwikkeld. Dit in samenwerking met de Groningse ontwikkelaar Rizoem en Friso Bouwgroep. Omdat het project tijdelijk is kon het COA de normale aanbestedingsprocedure omzeilen. Zo kunnen lokale architecten en bedrijven profiteren van de komst van een asielzoekerscentrum.

 Themadossier: circulair bouwen

De houten kubussen zijn technisch uitgewerkt om ze geschikt te maken voor woningbouw. Zo kunnen nu woningscheidende vloeren worden geplaatst en zijn verschillende indelingen voor grote en kleine vertrekken bedacht. De Cubestee kan zowel horizontaal worden gekoppeld als verticaal worden gestapeld. Er zijn hierdoor legio configuraties denkbaar. Na tien jaar kunnen de woningen bovendien worden ontmanteld in losse vloer- en wanddelen van 3 bij 6 meter. Een tweede leven is daarmee gemakkelijk mogelijk.

architectimage-extralargethumnail (2)

Tijdelijke stedenbouw

Ook de stedenbouwkundige opzet is door Onix ontworpen. “Het is een vorm van tijdelijke stedenbouw. Maar we hebben de kubussen zo geplaatst dat het ook gewoon een woonbuurt zou kunnen zijn. We hebben veel rekening gehouden met bestaande artifacten. De verharding en bomen zijn zoveel mogelijk behouden. De collectieve bebouwing in het middendeel wordt geplaatst op een bestaande fundering”, aldus architect Haiko Meijer.

architectimage-extralargethumnail (1)

Opzet met hofjes

Het terrein wordt ingericht met twee centrale collectieve gebouwen waar onder meer sportfaciliteiten, een kinderdagverblijf en multifunctionele ruimtes in komen. Aan de randen liggen kleinere woningen die geschakeld zijn rond een voorhofje dat uitwaait richting het midden. Onix koos deze opzet vanwege de overzichtelijkheid vanaf en richting de hofjes. Ook wordt het zicht op het naastgelegen bedrijventerrein geminimaliseerd. Overigens moet het raadsbesluit over de komst komende week nog vallen, maar architect Haiko Meijer schat dit positief in omdat lokale ondernemers onderdeel zijn van het plan.

 

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: