Boerderij> woning

op onze DLOG kun je ieder dag lezen over beleving van de gebouwde omgeving waar je blij van wordt, thuis en op je werk & altijd duurzaam

In het denken in kringlopen ligt de basis voor  duurzaamheid waarbij  het uitgangspunt is dat gebouwen en gebieden meer gaan functioneren als de natuur. Search was (ééñ van) de eerste die dit gedachtengoed invoerde en toepaste. Onderstaand een verbouwing van een boerderij > woning van hun hand, met als resultaat een inspirerend plekje langs het water…zie onderstaand artikel

Plannen maken

Wij kunnen je helpen bij het implementeren van flexibiliteit i.c.m. jouw wensen in je (ver)bouw en interieur plannen voor je woning , kantoor  of andersoortige ruimte met meer beleving en comfort.  Kijk op of neem contact op, we helpen je graag en goed verder. 

In dit ontwerp hebben we i.o.m. de opdrachtgever, de vides nagenoeg leeg gelaten en ook in het entree gebied staan weinig meubels. Zo blijf het huis flexibel indeelbaar: soms dient de vide als speelkamer, dan weer als tijdelijke opslag of om muziek te maken. “Ruimte is je mooiste meubel”(J. des Bouvries) en dat heeft de oude meester toch maar mooi voorzien….

Wil je iedere dag een berichtje in je mail box waar je blij van wordt?! Vul je mail adres in op de homepage.

Skewed Stolp Midden Beemster – SeARCH

 bron de architect
 
foto: Ossip

Met een sterk verfijnde uitbreiding naar ontwerp van SeARCH is een stolpboerderij omgebouwd tot eigentijds woonhuis. Door voort te bouwen op de karakteristieke schuine dakvorm ontstaat een interessante ruimtelijkheid. Van buiten blijft de klassieke stolp als een volume leesbaar.

“De kracht van boerenhuizen in Noord Holland is dat ze een eenduidige, heldere hoofdvorm hebben. Een duidelijk zichtbare en moderne uitbreiding ontkracht deze eenvoud al snel”, stelt SeARCH. De uitbreiding bouwt voort op de typologie van de traditionele stolp. Deze bestaat uit een rechthoekige hooischuur over de volle hoogte, waar de stal en het woongedeelte van de boer omheen liggen.

beeld: SeARCH

Doorgetrokken dak

Aan twee zijden is vanaf de kern de hellingshoek van het dak verkleind en de kap over de oude bakstenen gevels doorgetrokken. Hieronder ligt aan de waterzijde een riante woonkamer met een panoramisch uitzicht. Vaste elementen zoals de keuken, de doorstekende trap en de kachel creëren verschillende zones. De lichte betonvloer loopt bij de keuken af tot het niveau van de tuin.

Karakters

Waar aan de randen lichte, gladde vlakken het beeld bepalen, heeft de kern een warm karakter. Naast de bestaande dakbalken zijn hier vloeren, wanden en inbouwmeubels uit hout vervaardigd. Verschillende openingen en doorzichten verbinden beide karakters. Aan de buitenzijde is de verrotte gevelbekleding deels vervangen door een patchwork van verbrand hout volgens de Japanse Shou Sugi Ban techniek. Ook hier versmelt het bestaande met de nieuwe ingrepen.