Beleving begint met ontmoeting

Mensen samen brengen is de sleutel tot succes voor een geslaagd gebouw of plek. Op veel plaatsen zie je dat de grenzen van functies worden opgezocht, zo ook in onderstaand artikel waarbij men een kerk, tuin en publiek terrein in elkaar tracht over te laten gaan….om op deze wijze mensen meer te betrekken en uiteindelijk gewoonweg te laten ontmoeten. Groen maakt mensen blij maar kan ook verleiden om ergens langer te blijven of naar toe te gaan.(lees verder onderstaand, bron de architect )
De Kort Van Schaik Van NotenFotografie: Filip Dujardin

In het hart van het dorpje Moorsel in Oost-Vlaanderen, België is een ontmoetingscentrum gerealiseerd door het Nederlands-Belgische architectenteam De Kort Van Schaik Van Noten. De in onbruik geraakte 18e-eeuwse pastorij is getransformeerd tot publieksruimte, bestaande uit twee gebouwen en een park.

Het ontmoetingscentrum te Moorsel is het eerste project dat onder het intensieve samenwerkingsverband tussen de architectenbureaus De Kort Van Schaik uit Rotterdam en Van Noten Architects uit Antwerpen is ontstaan. Het succesvolle team werkt nu verder aan de renovatie van de historische pastorij.

Een langjarige behoefte van de dorpsgemeenschap in Moorsel aan een veelzijdige ontmoetingsplek is met dit community center vervuld. De twee nieuwe gebouwen bevatten een polyvalente zaal en verharde publieke ruimtes, en staan sterk in contrast met de serene pastorijtuin, met open gazon en veel bomen, die nu fungeert als park.

Het geheel van de pastorij en ommuurde tuin kreeg in 2003 de beschermde monumentenstatus. Het tweeledige karakter van het geheel bevat enerzijds de pastorij, waar dorpsbewoners altijd terecht konden, anderzijds de achterliggende ommuurde siertuin die slechts toegankelijk was voor de pastoor. Deze strijd tussen open en gesloten, privé en openbaar vormt de kernkwaliteit van het historische erfgoed, wat doorspeelt in het ontwerp van het nieuwe ontmoetingscentrum.

In het ontwerp wordt gezocht naar een manier om de grens tussen het publieke en het besloten deel open te stellen, zonder dat de tweeledigheid van het geheel verloren gaat. Om dit te bereiken is de toegang tot de tuin omgelegd van de gang van de pastorij naar een nieuw voorplein, dat naast de pastorij ligt. Deze toegang wordt begeleid door een nieuwe tuinmuur. Ook de toevoeging van de twee gebouwen streeft ernaar zich te verweven met het typische ensemble van pastorij en ommuurde tuin. Dit is zo gedaan, dat de pastorij de status als meest expressieve gebouw aan de kop van de tuin behoudt. De rustgevende pastorijtuin is nu een openbaar parkje, en de twee nieuwe gebouwen bieden een multifunctionele gebruiksruimte en clubhuis.

Plannen maken…?!

Ben jij geïnteresseerd om eens buiten de gebaande paden naar je plannen te kijken? Kijk op of neem contact op, we helpen je graag verder. Met  plannen waarbij we je als meerwaarde laten zien hoe jij je steentje kan bijdragen door je duurzame huisvesting als bedrijfsmiddel in te zetten of beter; je huisvesting inzetten om je optimaal te voelen….. en het levert nog geld op ook!

Denk je dat dit bericht voor iemand anders ook interessant is binnen jouw netwerk? Stuur het vooral door of geef het een like want er is geen mooiere binnenkomer dan via de rode loper van een positief ambassadeur…en voor straks alvast een fijn weekend!
 Eerdere post die je misschien interessant vindt:

 

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: